USER MANUAL

Добри дошли в ръководството за употреба на unixODBC. Това ръководство е насочено към хората, които ще използват unixODBC за достъп до източници на данни посредством приложения, които са разработени от други хора. В това ръководство са включени Ръководството на администратора и Ръководството на програмиста, всяко от тях е предназначенно за технически грамотни читатели.

Да започваме

На този етап имате инсталиран unixODBC от вашия системен администратор. Той би трябвало да инсталира и регистрира поне един ODBC драйвър. Той може да го направи, като следва инструкциите, описани в ръководството на администратора.

Ще ви трябва потребителски акаунт на UNIX/Linux машина, който да ви бъде създаден от системния администратор. Всъщност, каквито и проблеми да срещнете на някоя от стъпките, описани в това в ръководство, ви съветваме да се обърнете към системния си администратор, за да се уверите, че на компютъра ви са инсталирани нужните ви програми, потребителски акаунти и имате нужното ниво на достъп. Може да говорите с администратора на бази данни (DBA), за да се сте сигурни, че имате достъп до вашата база данни и да разрешите всички колебания относно това кой драйвер да инсталирате и какви настройки да зададете.

На UNIX потребителите могат да бъдат дадени много и различни начини, по които те да имат достъп до своите акаунти и тези начини обикновено попадат в една от двете категории.

 1. Шел акаунт (телнет и терминал сесии)
 2. Графичен десктоп

Ако сте ограничени до ниво шел акаунт, то вие няма да може да използвате ODBCConfig и DataManager.

Сега вече сте готови да използвате unixODBC. Първото нещо, което трябва да направите е да се уверите, че имате работеща DSN система. Ако нямате такава, трябва да създадете User DSN. Това може да направите, като използвате ODBCConfig.

Използване на ODBCConfig

ODBCConfig се използва за лесна настройка на източника на данни (DSN). Той действа като точка за достъп до вашите данни. В повечето случаи създаването на този източник на данни е лесно – избирате драйвер, който ще ползвате, сървър и избирате име за своя DSN. Всъщност DSN означава Data Source Name (име на източника на данни).

С течение на времето ще се убедите, че ODBCConfig е много лесен за използване и има интуитивен интерфейс (вижте Фигура 1), но трябва да се запознаете с терминологията, преди да започнете да го ползвате.

Фигура 1

Потребителски DSN

Това са вашите лични източници на данни. Вие имате възможност: да добавяте нови, да премахвате съществуващите и да настройвате съществуващите. Информацията от вашия потребителски DSN се пази на защитено място, до което само вие имате достъп. Ако разделяте вашите лични източници на данни от тези на другите потребители, ви дава гъвкавост и лекота при създаването и работата с различни източници на данни, които са важни само за вас.

Системни DSN

Те се създават от системните администратори. Те са подобни на потребителските, но с някои важни разлики:

 1. САМО системните администратори могат да добавят нови, да редактират и изтриват съществуващите източници на данни.
 2. Системните източници на данни се използват, само когато няма наличен потребителски източник на данни. С други думи вашия потребителски източник има превес над системните.
 3. Всеки потребител използва един и същ списък със системни източници на данни.

Драйвери

Драйверите съдържат специален код, който комуникира със съответната база данни, с която вие работите. Драйверите най-често се предоставят от продавачите на бази данни, но също така може да ги намерите и в unixODBC. Вашият системен администратор е единственият, който може да регистрира и инсталира драйвер. Вие само може да изберете кой драйвер ще използвате, когато добавяте нов източник на данни (DSN).

Добавяне на DSN

Трябва да сте сигурни, че имате поне един работещ източник на данни. По-долу ще намерите подробно упътване как да го направите стъпка по стъпка.

 1. Стартирайте ODBCConfig

Това може да бъде направено по много начини. Ако имате икона или ред в менюто за ODBCConfig на десктопа си, стартирайте програмата. Ако нямате такава икона, стартирайте шел и въведете команда ODBCConfig. Ще видите нов прозорец (Фигура 1)

 1. Добавяне

Натиснете върху User DSN, за да се уверите, че работите с потребителски източник на данни. Избере драйвер от списъка или се свържете със системния администратор, ако списъкът е празен. Само системният администратор може да добавя драйвери. За този пример ние ще използваме Text File Driver. Избере Text File Driver, ако го имате наличен.

 1. Редакция

Би трябвало да имате списък с опции за източника на данни, които да може да редактирате. На Фигура 2 са показани опциите за Text File Driver, но ако изберете друг драйвер, ще имате и други опции. Общите настройки са: Име (уникално), Описание, Трасиране и Трасиращ Файл.

Фигура 2

Въведете уникално име, сложете коментар, изключете трасирането, натиснете ОК и запаметете.

4. Готови сте!

Може да видите, че вече имате своя нов източник на данни с списъка. Това означава, че може да го използвате с всяко едно приложение, което използвам ODBC източници на данни, в това число процесори на Word и Spread Sheets. Може да искате да върнете фабричните настройки на вашия източник на данни, използвайки DataManager.

Обобщение

ODBCConfig е мощен инструмент за PowerUsers, но в същото време е лесен за използване от всеки потребител. ODBCConfig показва най-важната причина, поради която се използва ODBC за достъп до данни; възможността вашият системен администратор да променя източника на данни за вашите приложения. Моля, отделете малко време, за да се запознаете с ODBConfig и опциите на драйверите. Може да седнете с някой, който има повече познания. Това ще ви е от полза.

Използване на DataManager

DataManager е страхотен графичен инструмент, който ви позволява да разглеждате източниците ви на данни по същия начин, по който разглеждате и файловата си система.    DataManager ( вижте Вижте Фигура 6 ) е разделен на две.

В лявата част имате меню под формата на дърво, където може да намерите цялата информация, която е важна за вас. В дясната част може да видите и по-детайлна информация, където са показани всички детайли на избраното от вас.

Точно както и ODBCConfig, вие може да стартирате DataManager по няколко начина, един от които е да въведете командата DataManager в шел. Би трябвало да ви се покаже прозорец, подобен на този на Фигура 6.

Фигура 6

След това – щракнете върху малките стрелки, докато намерите информацията, която ви интересува. Ще ви бъдат поискани данни за вход, ако се опитате да достъпите информация на ниво над източниците на данни. Ако това се случи, въведете потребителско ID и парола, които са ви били предоставени от администратора на бази данни или от системния администратор. Ако цветът на малкия компютър се промени от червен на зелен, значи всичко е наред. Когато изберете източник на данни от менюто и сте логнат, малкият компютър свети в зелено. Детайлното меню се е SQL редактор. Това ще ви бъде полезно, само ако знаете SQL командите, но за тези, които ги знаят, това е много полезно.

Обобщение

DataManager е добър начин да тествате източниците на данни и след това да видите какви ресурси са достъпни в тези източници на данни. Той също така е много лесен за ползване.

Използване на isql

Това е инструмент за линейни команди, което означава, че може да го ползвате, дори когато не работи в меню Графичен Десктоп (например при телнет сесии). Този инструмент е предназначен за по-напреднали unixODBC потребители. Може да използвате isql, за да тествате връзката, но той е направен за тези, които са запознати със Structured Query Language (SQL). Ако не сте запознати със SQL, най-вероятно няма да искате да използвате този инструмент.

isql ви позволява да:

 1. Се свържете с източник на данни (DSN);
 2. Изпращате SQL команди;
 3. Получавате резултати от източника на данни.

Този инструмент може да действа в и в batch mode interactive mode. Фигура 3 показва проста интерактивна сесия.

Фигура 3

Фигура 4 показва как isql се използва batch mode. Използва се същото куери като горното, но този път то идва от файл. ( My.sql ).

Фигура 4

Този пример във Фигура 4 форматира получения резултат в HTML таблица и го изпраща към нов файл ( My.html ). Фигура 5 показва резултата като HTML таблица.

vcCompanyName vcCompanyStreet vcCompanyCity vcCompanyProvince vcCompanyPostalCode
XYZ Company XYZ Street      
Another Company        
CodeByDesign        

Фигура 5

Обобщение

isql е мощен инструмент за работа със SQL при достъп до бази днни, но е по-скоро за напреднали потребители.

StarOffice 5

StarOffice е приложение със сходни функции като MS Office. Безплатната версия за лично ползване може да бъде изтеглена от StarDivisions уеб сайта. Фигура 7 показва PostgreSQL таблица, преглеждана през StarOffice. StarOffice Мможе да използва ODBC данни, но може да е малко трудно да го стартирате. Ето някои неща, които трябва да знаете при използването на StarOffice с unixODBC. Уверете се, че имате инсталиран unixODBC, преди да започнете.

Фигура 7

Въпрос. StarOffice изчезва, когато се опитам да заредя източни на данни и получавам грешка, че някоя от библиотеките липсва?

Отговор: Ако имате StarOffice 5.0, може да добавите следното към скрипта export LD_PRELOAD=/usr/lib/libodbc.so Може да намерите скрипта на Office50/bin/soffice и може да редактирате с всеки един текстов редактор. Ако не сте сигурни къде точно да го намерите, може да използвате търсачката на UNIX. След излизането на версия StarOffice 5.1 всичко, което трябва да направите да добавите пътя до към libodbc.so до /etc/ld.so.conf или до LD_LIBRARY_PATH.

Въпрос. Всички ODBC драйвери ли работят със StarOffice?

Отговор.Не. StarOffice е много изискващ софтуер що се отнася до ODBC драйвери. Трябва да налице различни настройки, за да бъде приет даден драйвер. Има два драйвера, за които се знае, че работя и това са: 1. PostgreSQL и 2. MySQL. Разработват се и други.

Обобщение

StarOffice е изгравящята звезда в света на UNIX. Може да комбнирате StarOffice и unixODBC, за да имате достъп до данните си. С тези два продукта може да изтегляте данните си в таблици или като текст или дори да създавате уеб форми на база на данните, които имате.

Заключение

unixODBC идва с много и полезни инструменти, които ви позволяват да настроите ODBC достъпа си и да работите с вашите ODBC данни. Познаването на тези инструменти ще ви позволи да използвате вашите ODBC данни в различни приложения. Надявам се те да ви бъдат полезни. Моля, пишете ми за коментари и препоръки: Питър Харви

Translated by Aleksandar Damyan 
Read the original page here.